UNIK DANSK-ISLANDSK FORSKNING I HAVET OMKRING ISLAND
Den 7. juni 2021 indledte Marinebiologisk Forskningscenters skib Árni Friðriksson en meget speciel to ugers ekspedition syd for Reykjaneshryggur. En gruppe forskere fra ROCS forskningscentret (H.K.H Dronning Margrethe og Vigdís Finnbogadóttirs forskningscenter for hav, klima og samfund) deltager i ekspeditionen. Forskerne kommer fra Danmark og Island og vil indsamle borekerneprøver fra havbunden og prøver fra havet.
Ekspeditionen er en del af et stort dansk-islandsk forskningsprojekt, hvor en ny teknik ved analysering af forskningsdata for første gang gør det muligt at kortlægge et helt økosystem og se, hvordan det ændres i sammenhæng med klimaforandringer. I forskningsprojektet undersøges også, hvordan økosystemet i hav og på land har haft indflydelse på det islandske samfund, samt hvordan ændringer i samfundet og menneskets intervention har ført til ændringer i økosystemet. Island anses for at være et ideelt sted for denne forskning pga. landets isolation, økosystemets betydning for Islands økonomiske situation, foruden den nemme adgang til kilder om landets samfund og kultur. Se nærmere på www.rocs.ku.dk.
I forskningsteamet ombord er både natur- og socialvidenskabsfolk, og det er noget nyt, at forskere fra forskellige fagområder arbejder så tæt sammen omkring et overordnet kendskab ved hjælp af forskellige forskningsmetoder. Gruppen består af forskere fra Københavns Universitet, Islands Universitet, Århus Universitet og repræsentanter fra Marinebiologisk Forskningscenter, det danske og grønlandske geologiske institut og NIVA.
Biolog, professor Katherine Richardson leder forskningstogtet.
Hun er professor ved Københavns Universitet og leder et forskningscenter om bæredygtighed ’Sustainability Science Centre’ ved universitetet. Katherine har ledet utallige projekter omkring klimaspørgsmål og bæredygtighed og haft tillidshverv på området. Hun var bl.a. en af 15 selvstændige forskere, som FN’s generalsekretær udnævnte til at udforme udkast til en rapport for FN om bæredygtig udvikling. Katherine udtaler, at der med undersøgelsen vendes et nyt blad: ”Vi vil analysere borekerneprøverne, som vi indsamler under ekspeditionen for rester af gammelt DNA, som vil gøre det muligt at belyse, hvordan konteksten er mellem havets økosystem og klimaet årtusinder tilbage i tid. ROCS forskningscenters andre undersøgelser vil så undersøge, hvordan naturen har ændret sig på land i samme tidsrum, og hvordan samfund, nærmere os i tid, har reageret på disse ændringer. Det beror så meget på, hvilket prøver vi samler på denne tur, og hvad de afslører. Forude er derfor en meget spændende ekspedition.”
Som tidligere nævnt foretages ekspeditionen på Det Marinebiologiske Forskningscenters skib og forskere fra centret deltager. Det Marinebiologiske Forskningscenters direktør Þorsteinn Sigurðsson udtaler, “Ekspeditionen er betydningsfuld for centret. For det første kan nævnes forskningsarbejdet, som vil lede til øget kendskab, bl.a. til havbunden. For det andet, hvilket ikke er mindre betydningsfuldt, vil ekspeditionen styrke samarbejdet mellem universiteter her hjemme og i Danmark foruden med de institutioner, der deltager i projektet.”
Det kan nævnes, at de fleste forskere ombord er uvante med at arbejde til søs, og projektlederen indenlands Dr. Arndís Bergsdóttir siger, at gruppen er spændt. ”Dette er en unik chance, især pga. de data, vi indsamler på denne ekspedition, men også pga. det unikke samarbejde mellem forskere fra forskellige områder, som vil forenes om at opnå nyt kendskab om samspillet mellem hav, klima og samfund. For nogle måneder siden havde jeg ikke forestillet mig, at der ville være rift om mig, socialvidenskabskvinden, på et havforskningsskib. Men nu er jeg ved at tage af sted på denne ekspedition og glæder mig.”
Carlsbergfonden samt den islandske stat og Rannís yder betragtelig støtte til projektet. ROCS forskningscenter blev etableret for at hædre det dansk-islandske forskningssamarbejde og styrke det i fremtiden. Centret blev etableret i anledning af H.K.H. Dronning Margrethes og fhv. præsident Vigdís Finnbogadóttirs runde fødselsdage i 2020 og 75 års jubilæet for den islandske republik i 2019. Centrets styrke består bl.a. i nært samarbejde mellem de førende videnskabsmænd inden for mange forskellige forskningsområder, som arbejder sammen omkring centrets forskningsmål, foruden udsøgte unge forskere, der vil styrke forbindelserne og føre dem ind i fremtiden. ”Kompetence og et dynamisk samarbejde mellem danske og islandske forskerkredse gør arbejdet forude muligt, og vi er den islandske stat, Rannís og Carlsbergfondet meget taknemmelige for at gøre det muligt at gennemføre disse vigtige undersøgelser,” siger professor Katherine Richardson.
De, der ønsker interviews skal kontakte Arndís på tlf. 6990870 eller på e-mail [email protected]. Det vil være muligt at interviewe Katherine Richardson, som leder projektet, mandag morgen før skibets afgang.