Spring til indhold

Danmark er verdensmester i at skabe grønne virksomheder

01.03.2012  12:17

Danmark har de bedste betingelser i verden, når det gælder om at hjælpe nye grønne virksomheder i gang. Det viser en ny undersøgelse "Coming Clean: The Global Cleantech Innovation Index 2012" lavet af WWF Verdensnaturfonden og Cleantech Group, en global rådgivningsvirksomhed indenfor grøn teknologi.

Undersøgelsen kigger på, hvor de nye grønne virksomheder vækster i dag, og hvilke lande der er bedst til at skabe innovation inden for grøn teknologi. 

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr siger:

- Resultatet understreger, at vi i Danmark er førende på det grønne område. Vi har lagt en ambitiøs kurs mod at blive uafhængige af fossile brændsler i 2050 med konkrete mål om allerede i 2020 at reducere vores CO2-udslip med 40 pct. og at sikre, at vindmøller kommer til at stå for halvdelen af vores elforbrug i 2020. 

- En del af den danske succes skyldes, at vi er gode til at støtte opstarten af grønne virksomheder, indtil deres idéer og teknologier bliver profitable til gavn for både økonomien og miljøet.

- Kåringer af denne type er vigtige, når jeg skal fortælle udenlandske virksomheder, hvorfor de skal investere i Danmark. Og de internationale virksomheder har allerede øjnene på Danmark, når der skal investeres i klimaområdet. Sidste år skabte Invest in Denmark en tredjedel af sine nye jobs indenfor den grønne sektor.  

Baggrund:

I undersøgelsen evalueres 38 lande på 15 forskellige indikatorer, som handler om at skabe og kommercialisere opstartsvirksomheder indenfor grøn teknologi. Derefter er der lavet et indeks, som måler landenes potentiale i forhold til størrelsen på deres økonomi, når det gælder om at skabe grønne opstartsvirksomheder og skabe forretninger ud af grøn innovation over de næste ti år.

Danmark er nummer et på ranglisten efterfulgt af Israel, Sverige, Finland og USA. I rapporten fremhæves Danmark for at bakke godt op om de innovative grønne opstartsvirksomheder, samt at der i Danmark findes bevis for, at opstarts-virksomhederne,  særligt indenfor vindenergi,  formår at skabe en forretning ud af deres innovative teknologier.