Spring til indhold

2018 100-året for Islands suværenitet. Læs mere her. Se detaljer på vores Facebook.

10.07.2018  11:18

I 2018 fejrer Island 100-året for sin selvstændighed.
Island blev en selvstændig, suveræn nation den 1. december 1918 og blev udråbt til republik den 17. juni 1944.
Island var inden da i mere end 500 år en del af det Danske Rige. I 1904 fik Island hjemmestyre med egen minister i Island, men var stadig integreret i det Danske Rige. I 1918 forhandledes en Forbundslov på plads, som gjorde Island til en selvstændig, suveræn stat. Danmark og Island var to suveræne stater men fortsat forbundne med en fælles konge i en såkaldt Personalunion. Personalunionen kunne ifølge Forbundsloven ophæves efter 25 år, hvilket Island gjorde i 1944. Forbundsloven er ganske unik på verdensplan, og dens bestemmelser er et godt eksempel på en ”værdig skilsmisse”. Begge lande underskrev og vedtog loven, som dermed var en international aftale, og loven foreskrev, at Danmark ville gøre resten af verden opmærksom på, at Island nu var en suveræn nation på verdensscenen.  
Rigtig mange islændinge fik i århundreder før og mange år efter selvstændigheden deres højere uddannelse i Danmark inden for en bred række fag. De mange tætte forbindelser mellem danske og islandske institutioner fortsatte efter selvstændigheden.
I dag bor der op mod 10.000 islændinge i Danmark, henunder er der årligt godt 2.000 islandske studerende, spredt på læreranstalter over hele landet.   
Fejringen af Islands 100 år er en glædelig begivenhed i Danmark som i Island.
Derfor vil der også i Danmark igennem hele året være mange aktiviteter, der fejrer og sætter fokus på Island og vores mange fælles bånd både i nutiden og i historien. Der vil være museumsudstillinger, forfatter- og filmaftener, foredrag, musik, kultur, heste og meget mere.
Den 17. og 18. juni 2018 er der åbent skib i Reykjavik havn på det danske skib Vædderen, hvor der blandt andet vil være en udstilling af flag og billeder fra kongelige besøg til Island fra 1974 til 1938.
Den 18. juli, hvor Altinget fejrer 100 året på Thingvellir, deltager formanden for det danske Folketing, Pia Kjærsgaard. Den 18. juli 1918 var dagen, hvor de to forhandlingsdelegationer fra Danmarks Rigsdag og Islands Alting blev enige om teksten til Forbundsloven (The Act of Union)
Den 10. oktober vil Folketinget og regeringen fejre Island gennem en festforestilling på det Kongelige Teater i Operaen i København. Det vil være en storslået aften med både danske og islandske kunstnere og med gæster fra Danmark og Island.
Og til den egentlige dag for Islands suverænitet, den 1. december 2018, har Islands Præsident inviteret Hendes Majestæt Dronningen.