Spring til indhold

Søren Haslund startede oplægsrække om Europa

29.03.2012  15:42

Søren Haslund startede oplægsrækken omkring EU ved et åbent møde i Evrópustofa mandag den 26. marts. Her gjorde han blandt andet redefor ambitionerne og målene for det Danske Formandskab, herunder de fire grundlæggende prioriteret: Et ansvarligt Europa, et dynamisk Europa, et grønt Europa og et sikkert Europa.

Søren Haslund har gennem sit arbejde i udenrigsministeriet deltaget i hver af Danmarks syv tidligere formandskaber. Han sammenlignede den nuværende debat i Island med situationen i Danmark forud for indtrædelsen i EF i 1972, som nu såvel som dengang er præget af diskussioner omkring suverænitetsafgivelse og små staters indflydelse i det europæiske samarbejde. Søren Haslund gjorde det klart, at mindre stater får mere indflydelse end størrelsen indikerer, og at medlemskabet af EU på alle punkter har været i Danmarks interesse.

Til slut uderstregede ambassadøren, at udvidelserne er en hovedprioritet under formandskabet, og at tiltrædelsesforhandlingerne mellem Island og EU forløber efter planen. Der er dog stadig svære kapitler, som endnu mangler at blive åbnet. Samtidig sagde Søren Haslund, at alle medlemsstaterne var overbevidste om Islands muligheder for at blive en del af EU, men at det udelukkende var islændingerne, der bestemte om de skulle være en del af EU.