Spring til indhold

Seminar om danskere i Island

18.09.2015  13:49

Danskere i Island

I anledning af udgivelse af bogen Gullfoss. Mødet mellem dansk og islandsk kultur i 1900-tallet afholdes der et seminar i Landsbókasafn, Þjóðarbókhlaða, torsdag den 24. september kl. 16:00-17:00. Seminaret er åbent for alle. Efter seminaret byder Danmarks Ambassade på forfriskninger.

I Bogen Gullfoss. Mødet mellem dansk og islandsk kultur i 1900-tallet sættes der fokus på danskere bosat i Island og dansk indflydelse på islandsk samfund og kultur i det 20-ende århundrede. Bogen handler om danskernes integration i det islandske samfund, hvordan de bevarede sine kulturelle karakteristika og derved havde indflydelse på islandsk kultur, handel og samfund. Bogen omhandler også det danske sprogs indflydelse i Island og det sprog danskerne talte, samt en artikel om hvordan danske forfattere skrev om Island.

Bogen er resultatet af et forskningssamarbejde mellem Islands Universitet og Københavns Universitet. Den indeholder artikler af syv forfattere, forord skrevet af Vigdís Finnbogadóttir og Jørn Lund. Bogens redaktører er Auður Hauksdóttir, Erik Skyum-Nielsen og Guðmundur Jónsson.

Se anmeldelser og omtale om bogen her:

RUV , Politiken , Historie-online , Kristeligt dagblad .

Seminarets program

Kl. 16:00-16:15

Gullfoss. Mødet mellem dansk og islandsk kultur i 1900-tallet. Bogens redaktører, Auður Hauksdóttir, professor i dansk, og Guðmundur Jónsson, professor i historie, fortæller om bogens tilblivelse og indhold.

Kl. 16:15–16:30

Íris Ellenberger, historiker: ”Og upp kom ég með hatt og hanska.” Dansk tilværelse i Island i midten af det 20-ende århundrede.

Kl. 16:30–16:45

Þóra Ellen Þórhallsdóttir, professor: Fra landet i Jylland til Sólvallagatan. Fru Ellen Björnssons erindringer.

Kl. 16:45–17:00

Björg Sørensen, kunstner: Danskerne i Selfoss.

Mødeleder er Sigurður Pétursson, professor emeritus.Seneste nyt

    Se alle